Models of hot star decretion disks - Kurfürst, Petr; Krtička, Jiří, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2015)
Hmotné hvězdy mohou během svého vývoje dosáhnout stadia kritické (nebo velmi rychlé, téměř kritické) rotace, kdy další nárůst rotační rychlosti již z kinematického hlediska není ``povolen''. Výrony hmoty a odtok momentu hybnosti z rovníkové oblasti takto rychle rotující hvězdy mohou vést ke zrodu a následné existenci odtékajícího (dekrečního) disku v oblasti okolo hvězdy. Dostatečně výkonný mechanismus, který umožní takový odtok hmoty a momentu hybnosti, je zajišťován anomální viskozitou materiálu. Vnější nadzvukové oblasti disku mohou zabíhat až do mimořádně velkých vzdáleností od centrální hvězdy, přesné radiální rozměry disků nicméně neznáme, převážně díky nejistotám v radiálních průbězích teploty a viskozity. Studujeme velmi podrobně vývoj a chování hydrodynamických veličin v odtékajících discích, tedy profily hustoty, radiální a azimutální rychlosti a také profil tempa ztráty momentu hybnosti, až po extrémně vzdálené oblasti.
Massive stars can during their evolution reach the phase of critical (or very rapid, near-critical) rotation when further increase in rotation rate is no longer kinematically allowed. The mass ejection and angular momentum outward transport from such rapidly rotating star's equatorial surface may lead to formation and supports further existence of a circumstellar outflowing (stellar decretion) disk. The efficient mechanism for the outward transport of the mass and angular momentum is provided by the anomalous viscosity. The outer supersonic regions of the disks can extend up to a significantly large distance from the parent star, the exact radial extension is however basically unknown, partly due to the uncertainties in radial variations of temperature and viscosity. We study in detail the behavior of hydrodynamic quantities, i.e., the evolution of density, radial and azimuthal velocity, and angular momentum loss rate in stellar decretion disks out to extremely distant regions.
Vedoucí práce: Jiří Krtička
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: hvězdy; stelární astronomie; stars; stellar astronomy; disertace; dissertations