Models of hot star decretion disks - Kurfürst, Petr (2015)
Hmotné hvězdy mohou během svého vývoje dosáhnout stadia kritické (nebo velmi rychlé, téměř kritické) rotace, kdy další nárůst rotační rychlosti již z kinematického hlediska není ``povolen''. Výrony hmoty a odtok momentu hybnosti z rovníkové oblasti takto rychle rotující hvězdy mohou vést ke zrodu a následné existenci odtékajícího (dekrečního) disku v oblasti okolo hvězdy. Dostatečně výkonný mechanismus, který umožní takový odtok hmoty a momentu hybnosti, je zajišťován anomální viskozitou materiálu. Vnější nadzvukové oblasti disku mohou zabíhat až do mimořádně velkých vzdáleností od centrální hvězdy, přesné radiální rozměry disků nicméně neznáme, převážně díky nejistotám v radiálních průbězích teploty a viskozity. Studujeme velmi podrobně vývoj a chování hydrodynamických veličin v odtékajících discích, tedy profily hustoty, radiální a azimutální rychlosti a také profil tempa ztráty momentu hybnosti, až po extrémně vzdálené oblasti.