Las formaciones parasintéticas en el español moderno (1726-1904). La morfología paradigmática y la motivación léxica desde la perspectiva diacrónica - Šinková, Monika, 1985- (2015)
Hlavním cílem práce je identifikovat nové parasyntetické formy vytvořené v moderní španělštině. Parasyntéza jako mechanismus tvoření slov vyvoláva již ze synchronního hlediska polemiku ohledně zvláštností, které tento mechanismus představuje. K nim se přidávají další, když vememe v úvahu také diachronní perspektivu. Proto, kromě detekce a identifikace parasyntetických neologismů, navrhujeme model za účelem koherentního přístupu v dané otázce, a to jak ze synchronního tak diachronního hlediska. Opíráme se o nedávné teorie formulované z pohledu paradigmatické morfologie a teorie lexikální motivace, protože oba přístupy jsou postaveny na analogii, jakožto mechanismu, který se prokázal silný a efektivní v průběhu jazykového vývoje. Na základě těchto dvou teorií jsme vyvinuli model paradigmatické organizace lexikonu. Tento model bere v úvahu vliv cizích jazyků spolu s mimojazykovými faktory, a zároveň také představuje lexikon jako komplexní síť paradigmat a vztahů vzniklých vevnitř a mezi t