Biblische Intertextualität in deutschen Romanen seit 1990: Verwendung, Funktion und Bedeutung - Trombiková, Martina, 1987- (2015)
Hlavní postavy románů z korpusu této dizertační práce intertextuálně odkazují na biblické postavy, ale nacházejí se v nových kontextech svých vlastních fikčních světů. Cílem této práce je odpovědět na otázku, jak a proč současní němečtí autoři využívají ve svých románech intertextuálních odkazů na Bibli. Jakou funkci a jaký význam má v současných německých románech po roce 1990 biblická intertextualita? Autorka práce vychází z předpokladu, že samotná biblická intertextualita v současných německých románech automaticky nevede čtenáře k zamyšlení nad náboženskými otázkami, ale slouží spolu s dalšími rovinami románů vlastním literárním cílům. Zároveň si autorka práce klade otázku, zda a jak je biblická předloha v románech zcizena. Všechny tyto otázky jsou zodpovězeny i ve vztahu ke starším německým románům od poloviny 20. století, které rovněž využívají biblické intertextuality pro charakteristiku svých hlavních postav. Práce popisuje nejen nejstarší způsob zpracování biblické předlohy, t