Diversity and evolution of two MHC class II genes in wild populations of a model species, the house mouse - Čížková, Dagmar (2015)
V této práci se věnujeme molekulárně-genetické charakterizaci dvou těsně vázaných genů MHC třídy II v divokých populacích myši domácí (Mus musculus). Srovnáváme signály selekce a míru diverzifikace mezi těmito geny a také mezi jejich ortology u dvou poddruhů myši domácí - M. m. domesticus a M. m. domesticus. Ukazujeme, že navzdory těsné vazbě, se oba geny liší ve studovaných parametrech jejich evoluce. Divergence mezi ortology těchto dvou genů je poměrně nízká a nic nenasvědčuje jejich možné úloze při speciaci mezi myšími poddruhy. Tato práce ukazuje, že studie MHC genů u volně žijících obratlovců mohou přinést podstatně odlišné výsledky v závislosti na studovaném MHC genu, a že míra polymorfismu u příbuzných druhů není vhodným kritériem výběru MHC genu.