Matematická analýza regulace krevního oběhu - Svačinová, Jana; Honzíková, Nataša, 1948-; Masarykova univerzita. Fyziologický ústav (2015)
Úvod: Schopnost srdeční větve baroreflexu regulovat krevní tlak lze vyhodnotit na základě analýzy vztahu srdečních intervalů (SI) nebo frekvence (SF) a systolického krevního tlaku (STK). Nejčastěji se používají indexy citlivosti baroreflexu BRS nebo BRSf (zesílení přenosové funkce z SI/SF do STK). BRS vykazuje větší závislost na SI než BRSf, dosud však chyběla detailnější matematická analýza jejich vztahu. SI/SF a STK interagují v uzavřené smyčce, takže kromě baroreflexního směru přenosu variability (STKSI/SF) je významný také přenos variability nebaroreflexním směrem (SI/SF->STK). Tato studie zavedla nové metody umožňující vyšetřit oba směry interakce STK a SI/SF zvlášť. Cíle: A) teoretická analýza vztahu BRS a BRSf v kontextu změn SI; B) analýza změn kauzálních vztahů STK a SI/SF v průběhu dospívání; C) vyhodnocení časných změn citlivosti baroreflexu u diabetu mellitu I. typu (DM1). Metody: Sekvence klidových STK, SI a SF byly tep po tepu snímány 335 zdravým dobrovolníkům (11-23 le
Introduction: Baroreflex control of blood pressure can be evaluated by analysis of interaction between systolic blood pressure (SBP) and inter-beat intervals or frequency (IBI/IBF). Indices of baroreflex sensitivity, BRS and BRSf (transfer function gain from IBI/IBF to SBP), are most frequently used. BRS depends more on IBI than BRSf. However detailed analysis of the relationship between IBI, BRS and BRSf was lacking. SBP and IBI/IBF interact in a closed loop, therefore are not only influential in baroreflex direction (SBP->IBI/IBF) but also in non-baroreflex direction (IBI/IBF->SBP). This study introduced new methods enabling the assessment of both pathways of the closed loop interaction separately. Aims: A) theoretical analysis of the BRS─BRSf relationship in the context of IBI changes; B) analysis of causal SBP─IBI/IBF interactions during adolescence; C) estimation of early BRS/BRSf changes in type I. diabetes (DM1). Methods: Sequence of resting SBP, IBI and IBF were beat-to-beat re
Vedoucí práce: Nataša Honzíková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: autonomní nervový systém -- patofyziologie; baroreflex; krevní oběh -- fyziologie; srdeční frekvence; Autonomic Nervous System; Baroreflex; Blood Circulation; Heart Rate; disertace; dissertations