Matematická analýza regulace krevního oběhu - Svačinová, Jana (2015)
Úvod: Schopnost srdeční větve baroreflexu regulovat krevní tlak lze vyhodnotit na základě analýzy vztahu srdečních intervalů (SI) nebo frekvence (SF) a systolického krevního tlaku (STK). Nejčastěji se používají indexy citlivosti baroreflexu BRS nebo BRSf (zesílení přenosové funkce z SI/SF do STK). BRS vykazuje větší závislost na SI než BRSf, dosud však chyběla detailnější matematická analýza jejich vztahu. SI/SF a STK interagují v uzavřené smyčce, takže kromě baroreflexního směru přenosu variability (STKSI/SF) je významný také přenos variability nebaroreflexním směrem (SI/SF->STK). Tato studie zavedla nové metody umožňující vyšetřit oba směry interakce STK a SI/SF zvlášť. Cíle: A) teoretická analýza vztahu BRS a BRSf v kontextu změn SI; B) analýza změn kauzálních vztahů STK a SI/SF v průběhu dospívání; C) vyhodnocení časných změn citlivosti baroreflexu u diabetu mellitu I. typu (DM1). Metody: Sekvence klidových STK, SI a SF byly tep po tepu snímány 335 zdravým dobrovolníkům (11-23 le