Geny kontrolující cirkadiánní rytmicitu a zánět v patofyziologii kardiovaskulárního systému - Lipková, Jolana, 1982-; Pávková Goldbergová, Monika; Masarykova univerzita. Ústav patologické fyziologie (2015)
V patofyziologii kardiovaskulárních onemocnění hraje důležitou roli nejen kvantita a kvalita působků, ale rovněž jejich cirkadiánní aktivita. Cílem předkládané práce byla charakterizace proteinů a genů pro cirkadiánní rytmicitu (Clock geny) a zánět (chemokiny, interleukiny) u vybraných skupin pacientů: akutní infarkt myokardu, akutní srdeční selhání, chronické srdeční selhání, kardiogenní šok, septický šok. Disertační práce je koncipovaná jako komentovaný soubor 5 prací autorky (4 originální publikace v anglickém jazyce a 1 souhrnná práce v češtině). Jedná se jak o soubor asociačních studií typu „případ-kontroly“ („case-control“), tak o hodnocení vztahu vybraných parametrů se závažností sledovaného onemocnění. Metodicky je práce založena na detekci polymorfizmů pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) a kvantifikaci proteinů metodou ELISA.S využitím chronobiologické analýzy byla prokázána rozdílná cirkadiánní distribuce doby začátku potíží u akutního infarktu myokardu, a to především
Quantity and quality of mediators as well as their circadian activity play important role in the pathophysiology of cardiovascular disease. The aim of the thesis was to characterize proteins and genes for circadian rhythmicity (Clock genes) and inflammation (chemokines, interleukins) in distinct patient groups: acute myocardial infarction, acute heart failure, chronic heart failure, cardiogenic and septic shock.This thesis comprises an annotated set of five studies (4 original articles in English and one review in Czech). The research is designed as a case-control study and the evaluation of selected parameters related to the severity of disease. Studies are based on polymorphism detection using PCR and quantification of proteins by ELISA.By using chronobiological analysis, we observed different circadian distribution patterns of acute myocardial infarction onset, especially in men. Period3 (5/5) variant carriers, which determines morning chronotype, shows reduced circadian activity of
Vedoucí práce: Monika Pávková Goldbergová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: disertace; dissertations; Biomarkers; Cardiovascular Diseases; Circadian Rhythm; Inflammation; biologické markery; cytokiny; cirkadiánní rytmus; chronotyp; kardiovaskulární nemoci; zánět; chronotype