Geny kontrolující cirkadiánní rytmicitu a zánět v patofyziologii kardiovaskulárního systému - Lipková, Jolana, 1982- (2015)
V patofyziologii kardiovaskulárních onemocnění hraje důležitou roli nejen kvantita a kvalita působků, ale rovněž jejich cirkadiánní aktivita. Cílem předkládané práce byla charakterizace proteinů a genů pro cirkadiánní rytmicitu (Clock geny) a zánět (chemokiny, interleukiny) u vybraných skupin pacientů: akutní infarkt myokardu, akutní srdeční selhání, chronické srdeční selhání, kardiogenní šok, septický šok. Disertační práce je koncipovaná jako komentovaný soubor 5 prací autorky (4 originální publikace v anglickém jazyce a 1 souhrnná práce v češtině). Jedná se jak o soubor asociačních studií typu „případ-kontroly“ („case-control“), tak o hodnocení vztahu vybraných parametrů se závažností sledovaného onemocnění. Metodicky je práce založena na detekci polymorfizmů pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) a kvantifikaci proteinů metodou ELISA.S využitím chronobiologické analýzy byla prokázána rozdílná cirkadiánní distribuce doby začátku potíží u akutního infarktu myokardu, a to především