Sociokulturní znaky studentů českých gymnázií na Moravě 1870-1938 - Vašíček, Martin (2015)
Překládaná disertační práce se zaměřuje na sociokulturní znaky studentů českých gymnázií na Moravě v období 1870-1938. Analýza studentů devíti gymnaziálních ústavů (Brno, Olomouc, Přerov, Zábřeh, Kyjov, Boskovice, Břeclav, Jihlava, Znojmo) přináší výsledky o teritoriálním původu, mateřském jazyce / národnosti, vyznání a sociálním původu. Práce se opírá především o hlavní katalogy jednotlivých škol, které obsahují personálie každého studenta a představují tak primární pramen pro podobná bádání. Součástí práce je taktéž zachycení kvantitativního vývoje moravských středních škol v kontextu celého Předlitavska a později Československa