Působnost článku 24 nařízení Brusel I bis - Králíček, Jaroslav (2015)
Nové nařízení Brusel I bis je s dílčími výjimkami od 10. ledna 2015 přímým právním nástupcem starého nařízení Brusel I, které obdobně ještě předtím s účinností od 1. května 2004, respektive od 1. března 2002, nahradilo Bruselskou úmluvu. Tato práce se zabývá analýzou vývoje v čase interpretace pojmů obsažených v jednotlivých ustanoveních článku 24 nařízení Brusel I bis, respektive v odpovídajících ustanoveních jeho právních předchůdců, a to především prostřednictvím rozboru výkladu těchto pojmů v judikatuře Soudního dvora Evropské unie. Předmětná zjištění jsou následně kriticky zhodnocena, primárně z pohledu jejich dopadů na praxi a na adresáty nařízení Brusel I bis. Práce rovněž poskytuje pro praxi a pro adresáty nařízení Brusel I bis jakési vodítko pro posouzení, na jaké skutkové otázky se budou předmětná dílčí ustanovení článku 24 nařízení Brusel I bis pravděpodobně vztahovat.