In vitro and in silico mutagenesis of lectins from pathogenic organisms - Adamová, Lenka, 1984- (2015)
Lektiny jsou látky všudypřítomné ve všech organismech a plní tam různé funkce. Tato práce byla zaměřená na studium bakteriálních lektinů z lektinové rodiny PA-IIL. První část práce se věnovala mutagenezi vazebného místa a následnému zkoumání vlivu změny aminokyselin na výsledné vlastnosti lektinu. Byly použity dva přístupy, které se navzájem doplňovaly - in vitro a in silico. Další projekt se týkal propojení hemaglutinační techniky s pozorováním případného vzniku hemaglutinace pomocí mikroskopu. Třetí projekt se věnoval fluorescenčnímu značení lektinů a jejich následnému využití ve vizualizaci různých sacharidových povrchů. Jednalo se o mapování povrchu spermií a bakteriálního povrchu.