Flexikurita a její projevy v pracovním právu - Červenková, Pavlína (2015)
Rigorózní práce na téma „Flexikurita a její projevy v pracovním právu“ se zabývá problematikou vyvažování stěžejních pojmových složek pružnosti a jistoty, s nimiž je neodmyslitelně spjata zásada smluvní volnosti, adaptabilita a mobilita. Na teoretickou část práce zabývající se obecnými aspekty flexibility a ochrany navazuje druhá část, zaměřená na konkrétní projevy flexikurity, a to zejména na okolnosti, související s uzavíráním konkrétního pracovněprávního vztahu. V rámci jednotlivých institutů flexibilní organizace práce je poukázáno na výhody a nevýhody jednotlivých prvků flexikurity a také je zhodnocena pružnost či rigidita právní úpravy. Vzhledem ke komplexní povaze nosného pojmu se pružnost i jistota prolínají celým zákoníkem práce v různé míře. Účelem strategie flexijistoty je mimo jiné harmonické sladění obou složek tak, aby nastavená pravidla pracovněprávních vztahů vyhovovala všem účastníkům.