Problematika legislativní ochrany osob se zdravotním postižením při jejich zaměstnávání - Foltýn, Petr (2014)
V rigorózní práci autor důkladně analyzoval situaci zaměstnávání osob se zdravotním postižením v České republice. Nejvýznamnější právní předpisy upravující danou materii představují Ústava s Listinou základních práv a svobod, zákoník práce a zákon o zaměstnanosti. Právní úprava zkoumané problematiky je bohužel značně roztříštěna, a tak osoby potřebné seznámit se s problematikou mají značně složitý úkol, navíc, Česká republika je signatářem řady mezinárodních smluv. S ohledem na stále významnější regulaci práva Evropské unie je nutné uvést, že i v této oblasti je vliv unijní regulace stále více zřetelný. Autor v díle podrobuje českou právní úpravu srovnání i se zahraniční právní úpravou, konkrétně dochází ke komparaci právní regulace s Německem a Finskem, přičemž v obou státech je úprava dosti rozdílná. V počátku práce dochází k definování osoby invalidní. Dále se autor věnuje principu odměňování za vykonávanou činnost a srovnává, zda osoby invalidní jsou odměňování stejně jako osoby bez zjevného postižení. Obsahem práce je též analýza, zda je dodržována v pracovněprávních vztazích zásada zákazu diskriminace a rovného zacházení. Osoby zdravotně postižené mají problém při získání zaměstnání, a tak by jim mělo být účinně pomáháno jej získat. Zásadním cílem pro zapojení zdravotně znevýhodněných osob do pracovního procesu by mělo být jejich skutečné zaměstnání, v České republice se jedná o kvótu 4 %, nicméně stát umožňuje i alternativní splnění této povinnosti.