Dovolená a význam jejího čerpání - Zbořilová, Ivana, 1982-; Masarykova univerzita. Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení (2015)
Rigorózní práce se věnuje institutu dovolené a významu jejího čerpání. V úvodu práce je podrobně popsán historický vývoj dovolené po I. světové válce až do současnosti, se zaměřením na požadavek čerpání dovolené, nebo alespoň její části, vcelku. Následně je zmíněna úprava mezinárodní a evropská a poté je již detailně a komplexně analyzována právní úprava dovolené v České republice. Prozkoumány jsou druhy dovolené, podmínky vzniku nároku na ně, krácení dovolené, náhrada mzdy za dovolenou, detailně je rozebráno čerpání dovolené. V další části se práce zaměřuje na význam dovolené z hlediska potřeby zotavení po únavě z práce i z pohledu jejího významu pro prevenci syndromu vyhoření a zároveň zachování a udržení vyrovnaného pracovního a mimopracovního života. Samostatný oddíl tvoří dotazníkové šetření reálného čerpání dovolené v České republice, s uvedením komentářů a připomínek k jeho výsledkům. Následně jsou zmíněny některé aspekty chování zaměstnanců během dovolené ve Spolkové republice Německo, kdy tito nemohou v průběhu čerpání dovolené vykonávat výdělečnou činnost, která by bránila účelu zotavení. V závěru se práce věnuje v oblasti dovolené úvahám de lege ferenda, se zaměřením na ustanovení, která by měla být formulačně upravena, popř. která dosud v zákoníku práce zcela chybí.
The thesis deals with the institute of vacation and importance of its taking. First, the historical development of this institute is closely described, from the First World War until now, with focus on the requirement of taking the vacation upon whole. Consequently mentioned are International and European legal regulations of vacation. Then, complete and complex analysis of Czech enactment of vacation is being processed. The thesis looks into various kinds of vacation, necessarily conditions for claiming the vacation, shortening of vacation, wage compensation during the vacation and taking the vacation. In the next part the thesis aims at the importance of taking vacation, mainly as necessary restoration after work attrition, prevention of burnout syndrome and maintenance of work-life balance. Congregational part presents a questionnaire about how vacation is taken in the Czech Republic, with commentary and observations to its results. After that some aspects of employee’s behavior during taking the vacation in Federal Republic of Germany are examined, because those employees are disabled to performance gainful activity during vacation that would hinder the restoration. In the last part the considerations de lege ferenda are suggested, especially in the areas of inequitable or insufficient regulations in the Czech Labour Code.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2015
Německé resumé
Keywords: dovolená na zotavenou; employee vacations; rigorózní práce; doctoral dissertations