Dovolená a význam jejího čerpání - Zbořilová, Ivana, 1982- (2015)
Rigorózní práce se věnuje institutu dovolené a významu jejího čerpání. V úvodu práce je podrobně popsán historický vývoj dovolené po I. světové válce až do současnosti, se zaměřením na požadavek čerpání dovolené, nebo alespoň její části, vcelku. Následně je zmíněna úprava mezinárodní a evropská a poté je již detailně a komplexně analyzována právní úprava dovolené v České republice. Prozkoumány jsou druhy dovolené, podmínky vzniku nároku na ně, krácení dovolené, náhrada mzdy za dovolenou, detailně je rozebráno čerpání dovolené. V další části se práce zaměřuje na význam dovolené z hlediska potřeby zotavení po únavě z práce i z pohledu jejího významu pro prevenci syndromu vyhoření a zároveň zachování a udržení vyrovnaného pracovního a mimopracovního života. Samostatný oddíl tvoří dotazníkové šetření reálného čerpání dovolené v České republice, s uvedením komentářů a připomínek k jeho výsledkům. Následně jsou zmíněny některé aspekty chování zaměstnanců během dovolené ve Spolkové republice Německo, kdy tito nemohou v průběhu čerpání dovolené vykonávat výdělečnou činnost, která by bránila účelu zotavení. V závěru se práce věnuje v oblasti dovolené úvahám de lege ferenda, se zaměřením na ustanovení, která by měla být formulačně upravena, popř. která dosud v zákoníku práce zcela chybí.