Fylogeneze a fylogeografie rodu Libnetis (Lycidae) a světluškovitých z jihovýchodní Asie. - Janišová, Kristýna; Bocáková, Milada; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2015)
Tato práce je zaměřena na systematiku a fylogenezi vybraných skupin brouků nadčeledi Elateroidea, a to především v rámci podčeledi Ototretinae (Coleoptera: Lampyridae) a v rámci rodu Libnetis (Coleoptera: Lycidae). Podčeleď Ototretinae McDermott, 1964 je jednou ze 7 podčeledí, která náleží do skupiny elateroidních brouků - Lampyridae Latreille 1817 (Lawrence and Newton 1995). Současní autoři, zabývající se ať už cantaroidními brouky nebo světluškami samotnými, zařadili do svých analýz vždy jen několik zástupců dané skupiny, a tak s různými pohledy vznikly rozdílné výsledky. V současné době náleží do Ototretinae 18 rodů, které se vyskytují především v Orientální oblasti, výjimkou je pouze severoamerický rod Brachylampis. Dosavadní studie světluškovitých obsahovaly vždy pouze několik zástupců z podčeledi Ototretinae, fylogenetické vztahy v rámci celé podčeledi tedy ještě nebyly ujasněny.
The study is focused on the systematics and phylogeny of selected Coleoptera taxa of the superfamily Elateroidea especially on the subfamily Ototretinae (Coleoptera: Lampyridae) and on the genus Libnetis (Coleoptera: Lycidae). Subfamily Ototretinae McDermott, 1964 is one of 7 subfamilies, which belong to the elateroid beetles - Lampyridae Latreille 1817 (Lawrence and Newton 1995). Present authors, dealing with cantaroid beetles or fireflies, included in their analysis always just a few representatives of ototretins and so with different views arising different results. Currently ototretins include 18 genera occurring especially in Oriental region, except the North Americans genus Brachylampis. Previous studies of fireflies always include only a few representatives of the subfamily Ototretinae, therefore phylogenetic relationships within the entire subfamily have not been clarified yet.
Vedoucí práce: Milada Bocáková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fylogeneze; kovaříkovití; systematická zoologie; Elateridae; phylogeny; systematic zoology; disertace; dissertations