Multicast Routing for High-quality Interactive Multimedia - Troubil, Pavel, 1985-; Rudová, Hana, 1972-; Masarykova univerzita. Katedra počítačových systémů a komunikací (2015)
Pro interaktivní vzdálenou spolupráci prostřednictvím počítačových sítí je zásadní kvalita přenášených multimédií. Interaktivní prostředí pro spolupráci současně vyžadují vícebodovou distribuci dat z více zdrojů. Jsou-li přenášena natolik kvalitní multimédia, jejichž datový tok je řádově srovnatelný s kapacitou sítě, standardní mechanismy směrování nedostačují. Potom je nutno řešit problém kombinatorické optimalizace, v této oblasti zvaný směrování multicastu. Tato dizertační práce se zabývá právě problémy směrování multicastu, a to se zaměřením na realistické aspekty typické pro distribuci dat v prostředích pro interaktivní vzdálenou spolupráci. Směrování pro tato prostředí má řadu charakteristických rysů. Zaprvé, obvykle jsou spouštěna a řízena koncovými uživateli bez administrátorských práv a přímé kontroly nad výpočetní a přenosovou infrastrukturou. Toho je důsledkem nepřesnost či přímo absence znalosti sítě na jejich nižších úrovních, obzvláště topologie a kapacit linek podkladov
High quality of multimedia is crucial for interactive remote collaboration over computer networks. Communication schemes of interactive collaborative environments need multipoint distribution of data from multiple sources. When high-quality multimedia are transmitted with bitrates comparable to network capacities, planning of the distribution requires solution of a combinatorial optimization problem called multicast routing. This PhD thesis solves the multicast routing problems with emphasis on realistic aspects, which are typical for data distribution in environments for interactive remote collaboration. The multicast routing has to embrace several aspects typical for collaborative environments. First, they are often user-empowered, i. e., controlled by users without any administration privileges or control over underlying infrastructure. The absence of the administration privileges also brings in uncertainty and insufficiency of network knowledge. Particularly, structure of underlyi
Vedoucí práce: Hana Rudová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2015
Keywords: distribuované zpracování dat; počítačové sítě; celočíselné programování; metainformační systémy; computer networks; distributed data processing; integer programming; metainformation systems; disertace; dissertations