Multicast Routing for High-quality Interactive Multimedia - Troubil, Pavel, 1985- (2015)
Pro interaktivní vzdálenou spolupráci prostřednictvím počítačových sítí je zásadní kvalita přenášených multimédií. Interaktivní prostředí pro spolupráci současně vyžadují vícebodovou distribuci dat z více zdrojů. Jsou-li přenášena natolik kvalitní multimédia, jejichž datový tok je řádově srovnatelný s kapacitou sítě, standardní mechanismy směrování nedostačují. Potom je nutno řešit problém kombinatorické optimalizace, v této oblasti zvaný směrování multicastu. Tato dizertační práce se zabývá právě problémy směrování multicastu, a to se zaměřením na realistické aspekty typické pro distribuci dat v prostředích pro interaktivní vzdálenou spolupráci. Směrování pro tato prostředí má řadu charakteristických rysů. Zaprvé, obvykle jsou spouštěna a řízena koncovými uživateli bez administrátorských práv a přímé kontroly nad výpočetní a přenosovou infrastrukturou. Toho je důsledkem nepřesnost či přímo absence znalosti sítě na jejich nižších úrovních, obzvláště topologie a kapacit linek podkladov