Teritorialita a regionalizace v pozdním eneolitu na Moravě - Kolář, Jan; Macháček, Jiří, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav archeologie a muzeologie (2015)
Práce se zabývá prostorovými strukturami v pravěké společnosti na přelomu eneolitu a doby bronzové (2600-2000 cal BC). Jako hlavní zdroj dat byla využita kultura se šňůrovou keramikou na Moravě. Z metodického hlediska byly využity relační databáze, mnohorozměrné statické metody a GIS. Mezi hlavními výsledky lze jmenovat definici identitových sfér na jižní a střední Moravě. Na střední Moravě v této době fungovala i redistribuční zóna, kde probíhala ceremoniální směna spojená s rituálním válečnictvím. Teritorialitu můžeme spojovat s omezeným přístupem k rituálně-industriální krajině Krumlovského lesa a s transportem na řece Moravě. Práce také diskutuje platnost stávající koncepce archeologické kultury
The thesis is dealing with spatial structures in prehistoric society at the turn of Final Eneolithic and Early Bronze Age (2600-2000 cal BC). Corded Ware culture was the main source of data. From the methodological point of view it has to be mentioned that relational database, multivariate statistical analyses and GIS were used. Among the main results we can name the definition of regional identity spheres in southern and central Moravia. Major redistribution zone with ceremonial exchange and ritual warfare functioned in that time in central Moravia. Territoriality can be connected to restricted access to the ritual-industrial landscape of Krumlovský les and transport on the river Morava. The thesis also discusses validity of current comnon use of the concept of archaeological culture in Central European archeology
Vedoucí práce: Jiří Macháček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2015
Keywords: kultura se šňůrovou keramikou -- Česko; corded ware culture -- Czechia; Morava (Česko); Moravia (Czechia); disertace; dissertations