Teritorialita a regionalizace v pozdním eneolitu na Moravě - Kolář, Jan (2015)
Práce se zabývá prostorovými strukturami v pravěké společnosti na přelomu eneolitu a doby bronzové (2600-2000 cal BC). Jako hlavní zdroj dat byla využita kultura se šňůrovou keramikou na Moravě. Z metodického hlediska byly využity relační databáze, mnohorozměrné statické metody a GIS. Mezi hlavními výsledky lze jmenovat definici identitových sfér na jižní a střední Moravě. Na střední Moravě v této době fungovala i redistribuční zóna, kde probíhala ceremoniální směna spojená s rituálním válečnictvím. Teritorialitu můžeme spojovat s omezeným přístupem k rituálně-industriální krajině Krumlovského lesa a s transportem na řece Moravě. Práce také diskutuje platnost stávající koncepce archeologické kultury