Free energy calculations as a tool of supramolecular and biomolecular chemistry - Střelcová, Zora (2015)
Volná energie je termodynamická veličina, jež poskytuje jedinečný popis stavu chemického systému. Úzce souvisí s kinetikou a rovnováhou chemických procesů. Lze tedy říci, že je důležitá pro pochopení všech důležitých procesů odehrávajících se v živých organismech jako jsou chemické reakce, folding proteinů, vazba protein - ligand a mnoho dalších. Disertační práce je zaměřena na využití metod výpočtů volných energií (především pak metod koncového stavu a metod potenciálu střední síly) při řešení rozdílných problémů z oblastí supramolekulární a biomolekulární chemie. Hlavními studovanými systémy v této práci byly cucurbit[n]urily a jejich komplexy, enzym MutH, fragmenty RNA a chitinová nanovlákna.