Ultrazvuk v primární diagnostice a diagnostice komplikací v onkogynekologii - Weinberger, Vít, 1978- (2015)
Cíle: Cílem studia a práce bylo zkoumat znalosti, možnosti a přesnost ultrazvuku v diagnostice některých gynekologických nádorů a v detekci komplikací onkogynekologické léčby. Dílčí cíle zahrnovaly shrnutí recentních dat o metodice ultrazvukového vyšetření a porovnání jeho přesnosti s ostatními zobrazovacími metodami ve stagingu karcinomu hrdla, těla dělohy a ovaria; analýzu přesnosti transvaginální sonografie (TVUS) a faktorů, které ji ovlivňují v detekci karcinomatózy pánve u karcinomu ovaria; a analýzu dosud nedostatečně exaktně a systematicky popsané komplikace radikální onkogynekologické léčby - lymfocysty (popis ultrazvukových charakteristik symptomatické, asymptomatické lymfocysty, analýza rizikových ultrazvukových znaků pro vznik symptomatické lymfocysty). Metodika: Do studie detekce karcinomatózy pomocí TVUS byly zařazeny konsekutivně pacientky předoperačně vyšetřené a operované pro karcinom ovaria. Postižení peritonea bylo hodnoceno dle operačního nálezu (v případě, že nebylo