Ultrazvuk v primární diagnostice a diagnostice komplikací v onkogynekologii /

Cíle: Cílem studia a práce bylo zkoumat znalosti, možnosti a přesnost ultrazvuku v diagnostice některých gynekologických nádorů a v detekci komplikací onkogynekologické léčby. Dílčí cíle zahrnovaly shrnutí recentních dat o metodice ultrazvukového vyšetření a porovnání jeho přesnosti s ostatními zobr...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Weinberger, Vít (Dissertant)
Other Authors: Zikán, Michal, 1976- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/21108/lf_d/
Cover Image
LEADER 04860ctm a22006977i 4500
001 MUB01006350496
003 CZ BrMU
005 20170412092250.0
008 151014s2015 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-05-20 
035 |a (ISMU-VSKP)248047 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002  |e rda 
080 |a 616-073-026.572  |2 MRF 
080 |a 616-07  |2 MRF 
080 |a 618.1-006.04  |2 MRF 
100 1 |a Weinberger, Vít  |% UČO 21108  |* [absolvent LF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Ultrasound in the primary diagnosis and diagnosis of complications in oncogynecology  |y eng 
245 1 0 |a Ultrazvuk v primární diagnostice a diagnostice komplikací v onkogynekologii /  |c Vít Weinberger 
264 0 |c 2015 
300 |a 84 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Michal Zikán 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015 
520 2 |a Cíle: Cílem studia a práce bylo zkoumat znalosti, možnosti a přesnost ultrazvuku v diagnostice některých gynekologických nádorů a v detekci komplikací onkogynekologické léčby. Dílčí cíle zahrnovaly shrnutí recentních dat o metodice ultrazvukového vyšetření a porovnání jeho přesnosti s ostatními zobrazovacími metodami ve stagingu karcinomu hrdla, těla dělohy a ovaria; analýzu přesnosti transvaginální sonografie (TVUS) a faktorů, které ji ovlivňují v detekci karcinomatózy pánve u karcinomu ovaria; a analýzu dosud nedostatečně exaktně a systematicky popsané komplikace radikální onkogynekologické léčby – lymfocysty (popis ultrazvukových charakteristik symptomatické, asymptomatické lymfocysty, analýza rizikových ultrazvukových znaků pro vznik symptomatické lymfocysty). Metodika: Do studie detekce karcinomatózy pomocí TVUS byly zařazeny konsekutivně pacientky předoperačně vyšetřené a operované pro karcinom ovaria. Postižení peritonea bylo hodnoceno dle operačního nálezu (v případě, že nebylo  |% cze 
520 2 9 |a Objectives: The aim was to investigate recent knowledge and accuracy of ultrasound in the diagnosis of certain gynecological malignancies and complications of oncogynaecological treatment, to summarize data on the methodology of ultrasound examination and compare its accuracy with other imaging methods in the staging of cervical, uterine body and ovarian cancer; analysis of accuracy of transvaginal sonography (TVUS) and factors, that influence the detection of pelvic carcinomatosis in ovarian cancer patient; analysis of still insufficiently described complication of oncogynaecological treatment - lymphocele (description of ultrasound features of symptomatic, asymptomatic lymphocele, analysis of risk ultrasonic signs for the development of symptomatic lymphocele). Methods: Ovarian cancer patients were consecutively included to the study on detection of carcinomatosis by ultrasound pre-operatively. Carcinomatosis was evaluated according to the operating finding (if not present or not per  |9 eng 
650 0 7 |a onkogynekologie  |7 ph138282  |2 czenas 
650 0 7 |a nádory vaječníků  |2 czmesh 
650 0 7 |a nádory dělohy  |2 czmesh 
650 0 7 |a nádory děložního čípku  |2 czmesh 
650 0 7 |a lymfadenektomie  |2 czmesh 
650 0 7 |a peritoneální nádory  |2 czmesh 
650 0 7 |a lymfokela  |2 czmesh 
650 0 7 |a pooperační komplikace  |2 czmesh 
650 0 9 |a gynecologic oncology  |2 eczenas 
650 0 2 |a Ovarian Neoplasms 
650 0 2 |a Uterine Cervical Neoplasms 
650 0 2 |a Peritoneal Neoplasms 
650 0 2 |a Lymph Node Excision 
650 0 2 |a Lymphocele 
650 0 2 |a Postoperative Complications 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Gynekologie a porodnictví (čtyřleté)  |b Gynekologie a porodnictví  |c LF D-GY4 GYPO (GYPO)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Zikán, Michal,  |d 1976-  |7 xx0096708  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Gynekologicko-porodnická klinika  |7 kn20020321449  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/21108/lf_d/ 
CAT |c 20151014  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0558 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20160310  |l MUB01  |h 1427 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20160318  |l MUB01  |h 1306 
CAT |c 20160520  |l MUB01  |h 1027 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20170412  |l MUB01  |h 0922 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170418  |l MUB01  |h 1343 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180919  |l MUB01  |h 0737 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200913  |l MUB01  |h 1232 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-05-20 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-11211  |6 3147067718  |5 3147067718  |8 20160318  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160318  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-11211  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD