Solvent effects in micellar and proton transfer processes - Klíčová, Ľubica, 1985- (2015)
Tato disertační práce obsahuje dvě nezávislé části, jejichž společným tématem jsou účinky rozpouštědel na vybrané fyzikálně-chemické procesy. První část se skládá ze dvou projektů zaměřených na studium kationtových reverzních micel při laboratorní teplotě a teplotě pod bodem mrazu. Byl navržen model tvorby reverzních micel konzistentní s Eickeho modelem, ve kterém lineární agregáty surfaktantu tvoří reverzní micely při koncentraci surfaktantu zvané kritická micelární koncentrace (cmc), ve které koexistují reverzní micely a premicelární agregáty. Na určení cmc byly použity pouze přímé metody bez využití molekulárních sond, a to 1H NMR, izotermální titrační kalorimetrie (ITC) a vodivostní měření. DOSY NMR spektroskopie ukázala polydisperzitu vzorku v koncentračním rozsahu cmc. Pomocí NMR spektroskopie byly studovány vlastnosti vody jak v premicelárních agregátech tak v micelárním vodném jádru. ITC pak poskytlo informaci o termodynamice micelizace. V dalším projektu se testovala stabilita