Mathematical models of evolution - Bernhauerová, Veronika, 1986- (2015)
Tato doktorská práce se věnuje evoluční dynamice systému parazit-hostitel. K matematickému popisu a studiu evoluční dynamiky zde používáme teoretických výsledků adaptivní dynamiky. Doktorská práce je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole je uveden souhrn základních matematických pojmů nutných pro modelování dynamiky infekčních nemocí včetně popisu adaptivní dynamiky. Další kapitoly jsou založeny na jednotlivých vědeckých článcích, z nichž první tři se zabývají evoluční dynamikou vertikálně přenosných infekcí u hmyzu. Čtvrtý článek přispívá k teorii evoluce černého kašle u lidí. První článek vyšetřuje evoluci přenosových cest obecné infekce v obecné populaci hmyzu. Potvrzuje se pozorování, že parazité nezvyšující zdatnost hostitele a s možností sexuálního nebo vertikálního přenosu upřednostňují čistě sexuální přenos nebo kombinaci sexuálního a vertikálního přenosu. Druhý článek se zaměřuje na studium evoluce bakterií zabíjejících infikovaná samčí embrya u hmyzu. Ukazuje se, že p