Pravděpodobnostní modely v pojištění motorových vozidel - Zlatošová, Silvie, 1986- (2015)
Tato disertační práce se věnuje pravděpodobnostním modelům v pojištění motorových vozidel. Hlavní pozornost je zaměřena na korekci apriorního základního pojistného pomocí dvou přístupů a to teorie kredibility a bonus malus systémů. Výše základního pojistného je závislá na očekávané roční frekvenci pojistných nároků, která je v práci modelována pomocí Poissonovy regrese na základě pozorovatelných rizikových faktorů klientů. Uvnitř tarifních skupin však stále zůstává jistá míra heterogenity vyvolaná nepozorovatelnými rizikovými faktory. Pomocí individualizace pojistného je možné tuto heterogenitu odstranit. V práci je navrženo bayesovské pojistné s korekcemi základního pojistného. Další možností jak zmírnit heterogenitu uvnitř tarifních skupin je využití bonus malus systémů. Součástí práce je systém bayesovského relativního pojistného navržený pro dvě největší české pojišťovny, který přináší vyšší efektivitu v určování výše pojistného než stávající bonus malus systémy v pojišťovnách.