Motivační aspekty autoregulace učení studentů pomáhajících profesí - Vaculíková, Jitka (2015)
Disertační práce se zabývá problematikou motivačních aspektů autoregulace učení studentů pomáhajících profesí. Teoretická část vymezuje pojem autoregulace učení, podává přehled o vybraných klíčových teoriích autoregulace učení a objasňuje současné modely autoregulace učení předních autorů. Po obecnějším přehledu zaměřuje svou pozornost na motivaci v procesu autoregulace učení a popisuje motivační aspekty společně s vybranými faktory, které ji ovlivňují. Pojednává o vybraných možnostech rozvoje autoregulace učení a uvádí způsob diagnostiky její úrovně. Na základě vymezení teoretických východisek zkoumané problematiky předkládá empirický výzkum motivačních aspektů autoregulace učení vysokoškolských studentů pomáhajících profesí. Výzkum přináší nejen popis jejich úrovně, ale také objasnění míry vzájemných závislostí a zjištění příčinných souvislostí, které mohou autoregulaci učení ovlivnit. Znamená to zjištění rozdílů podle věku, pohlaví, oboru, formy studia, ročníku a dle aktuální studij