Approche épilinguistique du contact entre le français et l’anglais au Québec : de l’attitude des adolescents québécois - Klapuchová, Petra, 1986-; Polická, Alena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2015)
Tato dizertační práce pojednává o vztahu dospívajících Québečanů k současné jazykové situaci v Québecu. Zkoumá pohled mladých ve věku 12-18 let na jazykovou politiku a na specifika výskytu, šíření a používání anglicismů v každodenní komunikaci. Analýzy vycházejí z kvantitativního a kvalitativního výzkumu v terénu ve čtyřech quebeckých městech (Gatineau, Montreal, Québec, Saint-Gabriel-de-Valcartier), jehož výsledkem je korpus obsahující 683 dotazníků a více než 7 hodin nahrávek rozhovorů. Dotazníkové šetření, které proběhlo na jaře 2012, vychází z otázek na dynamiku šíření pěti vybraných anglicismů (deadline, lousse, skill, job, noob) a na názory adolescentů na jazykovou politiku. Cílem tohoto šetření bylo zjistit postoj mladých k ohrožení francouzštiny angličtinou. Kvantitativní výzkum byl na jaře 2013 doplněn o kvalitativní výzkum za účelem pozorování dynamiky šíření anglicismů a pestrosti názorů, které mládež má. Respondenti byli rozděleni do tří skupin podle jejich jazykové vybaven
This thesis deals with the relationship between teenagers in Quebec and the contemporary language situation in Quebec. It focuses on young people’s view on language planning; as well as, the specifics of occurrence, distribution, and use of English loanwords in everyday speech. The analysis, based on quantitative and qualitative research in the field (Gatineau, Montreal, Quebec, Saint-Gabriel-de-Valcartier), consists of 683 questionnaires and with more than 7 hours of recorded interviews. The purpose of the questionnaire survey in 2012 was to find out the attitude of young people aged between 12 and 18 towards the threat of French by English. The questionnaire consisted of questions about the dynamics of distribution of five preselected categories of Anglicisms (deadline, lousse, skill, job, noob) and about epilinguistic teenagers’opinions on language planning in Quebec. In 2013, the quantitative survey was completed with the qualitative one to observe the dynamics of the distribution
Vedoucí práce: Alena Polická
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2015
Keywords: 21. století; cizí slova; francouzština; jazyková politika -- Québec -- 21. století; jazyková situace -- Québec -- 21. století; jazykové vlivy (anglické); mládež -- Québec -- 21. století; foreign words; French language; language influence of English; language policy -- Québec -- 21st century; language situation -- Québec -- 21st century; youth -- Québec -- 21st century; disertace; dissertations