Approche épilinguistique du contact entre le français et l’anglais au Québec : de l’attitude des adolescents québécois - Klapuchová, Petra, 1986- (2015)
Tato dizertační práce pojednává o vztahu dospívajících Québečanů k současné jazykové situaci v Québecu. Zkoumá pohled mladých ve věku 12-18 let na jazykovou politiku a na specifika výskytu, šíření a používání anglicismů v každodenní komunikaci. Analýzy vycházejí z kvantitativního a kvalitativního výzkumu v terénu ve čtyřech quebeckých městech (Gatineau, Montreal, Québec, Saint-Gabriel-de-Valcartier), jehož výsledkem je korpus obsahující 683 dotazníků a více než 7 hodin nahrávek rozhovorů. Dotazníkové šetření, které proběhlo na jaře 2012, vychází z otázek na dynamiku šíření pěti vybraných anglicismů (deadline, lousse, skill, job, noob) a na názory adolescentů na jazykovou politiku. Cílem tohoto šetření bylo zjistit postoj mladých k ohrožení francouzštiny angličtinou. Kvantitativní výzkum byl na jaře 2013 doplněn o kvalitativní výzkum za účelem pozorování dynamiky šíření anglicismů a pestrosti názorů, které mládež má. Respondenti byli rozděleni do tří skupin podle jejich jazykové vybaven