Motivy smrti ve staropolském dialogu Rozmowa mistrza Polikarpa ze Śmiercią a husitském Rozmlouvání člověka se Smrtí - Hornová, Monika (2015)
Cílem disertační práce Motivy smrti ve staropolském dialogu Rozmowa mistrza Polikarpa ze Śmiercią a husitském Rozmlouvání člověka se Smrtí je shrnout poznatky dosavadního bádání staropolského a husitského dialogu člověka s personifikovanou postavou Smrti a na základě provedené interpretace zkoumaných textů vzájemně porovnat vybrané společné aspekty (zobrazení vystupujících postav a eschatologických motivů, obraz dobové společnosti). Cílem práce je poukázat na rozdílné pojetí tradiční látky, jež vychází z odlišného historicko-sociálního kontextu, dále ve staročeském Rozmlouvání určit ohlasy husitského myšlení, jež se zrcadlí v kritice dobové církevní praxe a společnosti. Přínos práce pak spočívá právě v komparaci obou dialogů, která kromě dvou studií stála mimo centrum badatelského zájmu