A lexical analysis of reading materials presented in advanced secondary school textbooks - Hrdličková, Zuzana (2015)
Predkladaná dizertačná práca si kladie za cieľ merať čitateľnosť textov, analyzovať texty na rozvoj čítania z hľadiska idiomatického jazyka a testovať významnosť rozdielu medzi učebnicami na základe výskytu idiomatických výrazov. Dôvodom realizácie kvantitatívneho výskumu je meranie čitateľnosti textu s cieľom určiť najobtiažnejšie úseky textu a dôvodom realizácie kvalitatívneho výskumu je stanoviť frekvenciu výskytu kolokácií a idiómov v daných textoch. Vybrané idiómy sa ďalej podrobnejšie analyzujú. Do štúdie sú zapojení aj používatelia cudzieho jazyka, aby sa zistilo, aký typ slovných spojení im môže robiť problém. Vyskumný materiál je extrahovaný z učebníc dvoch knižných sérií, konkrétne Success a New Opportunities. Dôvodom výberu žánru ‘učebnica’ ako zdroj dát je fakt, že používanie učebnice prispieva k rozvoju čitateľskej gramotnosti. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky odporúča používať dané učebnice v stredných školách. Prístup zvolený v dizertačn