A Lexicological Study of Crisis Management Terminology - Dvořák, Jiří (2015)
Anotace Disertační práce je zaměřena na prezentaci závěrů lexikologické studie terminologie krizového managementu. Korpus krizového managementu obsahuje soubor spolehlivých autentických textů. Výběr klíčových substantiv byl založen na dvou kritériích, a to četnosti výskytu a názoru odborníků. Rozložení četnosti lemmat a jejich kombinací bylo identifikováno pomocí internetového softwaru Sketch Engine, který zobrazuje přehled gramatického a kolokačního chování slov. Pozornost byla věnována různým slovním spojením, zahrnujícím volná spojení, kolokace, složeniny, frazeologické jednotky a jejich porovnání. Rovněž byla analyzována synonyma termínů. Ve snaze najít důkazy o nesprávném použití některých termínů byl uplatněn empirický postup