Bydlení a bytová politika v ČR: zaměřeno na vývoj po roce 1989 a Olomoucký kraj - Šimáček, Petr; Szczyrba, Zdeněk, 1966-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2015)
Disertační práce se zabývá geografickým hodnocením proměn bydlení a bytové politiky na území České republiky se zaměřením na specifika vývoje po roce 1989 a prostředí Olomouckého kraje. Primárním cílem předkládané práce je identifikovat, analyzovat a interpretovat geografických aspekty bydlení a bytové politiky na území České republiky a zasadit tuto problematiku do širšího kontextu ve smyslu zkoumání její časoprostorové diferenciace. Hodnocení podmínek bydlení je nejprve stručně zasazeno do mezinárodního kontextu, poté představeno na národní úrovni České republiky a dále rozvedeno v její regionální struktuře. Lokální úroveň je reprezentována především městem Olomouc, jehož podmínkám bydlení je v práci věnován podstatný prostor. Z metodického hlediska jsou analyzovány zejména statistické údaje o bydlení a bytovém fondu získané při Sčítání lidu, domů a bytů (s důrazem na censy provedené po roce 1989) a také údaje o bytové výstavbě s důrazem na období od roku 1997 (v souvislosti s dostup
Doctoral thesis deals with the geographic assessment of the changes in housing and housing policy in the Czech Republic with a focus on the specifics of the developments in this field after 1989 and in the Olomouc region. The primary objective of the thesis is to identify, analyse and elucidate geographic aspects of housing and housing policy in the territory of the Czech Republic and to put this issue in the broader context in the sense of exploring the space-time differentiation. The issue of assessing the housing conditions is briefly set in the international context the situation at the national level, the Czech Republic, as well as in its regional structure is presented subsequently. The local level is represented primarily by the city of Olomouc. Considerable part of the thesis is devoted to the assessment of housing conditions in the inner structure of Olomouc. From a methodological point of view, statistical data on housing and dwelling stock are analysed based on the res
Vedoucí práce: Zdeněk Szczyrba
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: od 1990; bydlení -- Česko; bytová politika -- Česko; bytový fond -- Česko; housing policy -- Czechia; housing stock -- Czechia; housing -- Czechia; Olomouc (Česko : oblast); Olomouc Region (Czechia); disertace; dissertations