Bydlení a bytová politika v ČR: zaměřeno na vývoj po roce 1989 a Olomoucký kraj - Šimáček, Petr (2015)
Disertační práce se zabývá geografickým hodnocením proměn bydlení a bytové politiky na území České republiky se zaměřením na specifika vývoje po roce 1989 a prostředí Olomouckého kraje. Primárním cílem předkládané práce je identifikovat, analyzovat a interpretovat geografických aspekty bydlení a bytové politiky na území České republiky a zasadit tuto problematiku do širšího kontextu ve smyslu zkoumání její časoprostorové diferenciace. Hodnocení podmínek bydlení je nejprve stručně zasazeno do mezinárodního kontextu, poté představeno na národní úrovni České republiky a dále rozvedeno v její regionální struktuře. Lokální úroveň je reprezentována především městem Olomouc, jehož podmínkám bydlení je v práci věnován podstatný prostor. Z metodického hlediska jsou analyzovány zejména statistické údaje o bydlení a bytovém fondu získané při Sčítání lidu, domů a bytů (s důrazem na censy provedené po roce 1989) a také údaje o bytové výstavbě s důrazem na období od roku 1997 (v souvislosti s dostup