Metals and their species in the environment - Kuta, Jan (2015)
Kontaminace životního prostředí těžkými resp. toxickými kovy se může výrazně podílet na stavu zdraví lidské populace. Vývoj metod pro stanovení toxických kovů a jejich forem (specií) ve všech složkách životního prostředí včetně klinických materiálů je tedy nezbytným předpokladem pro studium expozice lidského organismu těmito polutanty. V teoretické části této disertační práce jsou shrnuty poznatky ohledně zdrojů toxických kovů v prostředí, procesů ovlivňujících osud kovů v prostředí, analytické chemii kovů a tradičních technik lidského biomonitoringu toxických i esenciálních prvků. Speciální pozornost je věnována urolitiáze, genezi močových kamenů a jejich chemické a mineralogické analýze ve vztahu k potenciálnímu použití močových kamenů pro biomonitoring. V experimentální části práce jsou prezentovány námi publikované studie, které pojednávají o možnostech použití močových kamenů pro biomonitoring toxických i esenciálních prvků v lidském organismu. Jsou zde popsány hladiny různých ...