Dominikánský konvent sv. Michala v Brně na Rybném trhu. Historie a stavební vývoj do poloviny 17. století v kontextu střední Evropy - Peška, Marek, 1973- (2015)
Cílem předkládané práce bylo vyhodnocení poznatků získaných při archeologických výzkumech a stavebně historických průzkumech někdejšího dominikánského konventu sv. Michala v Brně. Brněnský řádový dům vznikl mezi léty 1227 až 1238 za podpory markraběte Přemysla a během středověku se stal jednou z nejvýznamnějších církevních institucí ve městě, podporovanou ze stran šlechty i měšťanstva. V rámci práce byla shrnuta jeho historie a stavební vývoj do poloviny 17. století, kdy byla zahájena výstavba nového barokního kláštera. Podstatná část práce se zabývá vznikem prostorové dispozice středověké klauzury a kostela v kontextu další středověkých konventů ve středovýchodní Evropě. V závěru je interpretováno její funkční rozvržení pro 1. polovinu 14. století.