Interaction of benzo[c]phenanthridine alkaloids with DNA - Rájecký, Michal (2015)
Tato disertační práce je zaměřena na vlastnosti kvartérních benzo[c]fenanthridinových alkaloidů sanguinarinového typu a jejich interakci s DNA. Jsou popsané základní parametry fluorescence sanguinarinu, chelerythrinu, chelirubinu, sanguirubinu, chelilutinu, sanguilutinu a makarpinu (spektra, doby života, kvantový výtěžek, fluorescence v různých rozpouštědlech). Všechny studované kvartérní benzo[c]fenanthridinové alkaloidy jsou za fyziologického pH přítomné v iminiové a alkanolaminové formě. Alkanolmainová forma absorbuje v UV oblasti a fluoreskuje mezi 420 a 450 nm. Iminiová forma navíc absorbuje ve viditelné oblasti a fluoreskuje mezi 590 a 670 nm. V nevodných rozpouštědlech fluorescence odpovídá alkanolaminové formě. U všech kvartérních benzo[c]fenanthridinových alkaloidů s výjimkou sanguinarinu způsobuje interakce s DNA zvýšení fluorescence zhášené iminiové formy. Vazebná konstanta pro interakci sanguilutinu, chelirubinu a makarpinu s dvouřetězcovou DNA byla v rozsahu 105-106 M 1. B