Analýza matematických znalostí žáků 1. ročníku SŠ - Bajeneza, Dana, 1981- (2015)
Předmětem disertační práce je analýza a vyhodnocení různé úrovně znalostí matematiky v ČR a srovnání výsledků znalostních testů žáků ČR se zahraničím. Konkrétně znalostí v úpravách číselných výrazů, znalost základních algebraických vzorců, slovních úloh, logické úvahy při řešení slovních úloh, řešení rovnic, elementární znalosti z geometrie. Výzkum byl proveden v prvních ročnících SŠ, kde se nejvíce projeví rozdíly v úrovni získaných matematických znalostí žáků přicházejících z různých základních škol. Stupeň ohodnocení žáků, se kterým přicházejí na střední školu, není vždy jednoznačným ukazatelem o znalostech. Zpravidla odpovídá výrazně rozdílné úrovni znalostí. Cílem bylo zmapovat vědomosti a dovednosti, které si žáci odnášejí ze základní školy. V závěru práce je návrh učebních textů, které byly sestaveny i s využitím výsledků zrealizované ankety jako interaktivní pomůcka pro učitele matematiky i žáky.