Význam a efektivita dispenzární péče o příbuzné nemocných s kolorektálními neopláziemi - Mikoviny Kajzrlíková, Ivana, 1982- (2015)
Úvod Příbuzní prvního stupně nemocných s kolorektálními neopláziemi mají vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Kolorektální karcinom má hereditární i nehereditární rizika. Cílem naší práce je analýza hereditárních i nehereditárních rizik u příbuzných prvního stupně a identifikace jedinců s nejvyšším rizikem kolorektálního karcinomu, dále porovnání dietních návyků pacientů s kolorektálními neopláziemi a jejich příbuzných prvního stupně, spolu s kontrolní skupinou jedinců bez rodinné anamnézy a bez nálezu neoplastické léze, a nakonec zhodnocení informovanosti pacientů i příbuzných prvního stupně a spokojenosti s kolonoskopickým vyšetřením. Metody Od července 2008 do srpna 2011 probíhal na našem oddělení projekt Jako jedna rodina, kdy jsme sbírali epidemiologická data týkající se kolorektálního karcinomu, informovanosti a spokojenosti s kolonoskopickým vyšetřením od pacientů s kolorektálními neopláziemi, jejich příbuzných prvního stupně a kontrolní skupiny.