Význam a efektivita dispenzární péče o příbuzné nemocných s kolorektálními neopláziemi /

Úvod Příbuzní prvního stupně nemocných s kolorektálními neopláziemi mají vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Kolorektální karcinom má hereditární i nehereditární rizika. Cílem naší práce je analýza hereditárních i nehereditárních rizik u příbuzných prvního stupně a identifikace jedinců s n...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mikoviny Kajzrlíková, Ivana, 1982- (Dissertant)
Other Authors: Dítě, Petr, 1941- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/51963/lf_d/
Cover Image
LEADER 05122ctm a22007457i 4500
001 MUB01006349302
003 CZ BrMU
005 20200612082258.0
008 150925s2015 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
035 |a (ISMU-VSKP)181695 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002  |e rda 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.345/.351-006.6  |2 MRF 
080 |a 616-084  |2 MRF 
100 1 |a Mikoviny Kajzrlíková, Ivana,  |d 1982-  |7 mzk2006377294  |% UČO 51963  |4 dis 
242 1 0 |a Importance and effectiveness of surveillance of first-degree realtives of colorectal cancer patients  |y eng 
245 1 0 |a Význam a efektivita dispenzární péče o příbuzné nemocných s kolorektálními neopláziemi /  |c Ivana Mikoviny Kajzrlíková 
264 0 |c 2015 
300 |a 126 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Petr Dítě 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015 
520 2 |a Úvod Příbuzní prvního stupně nemocných s kolorektálními neopláziemi mají vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Kolorektální karcinom má hereditární i nehereditární rizika. Cílem naší práce je analýza hereditárních i nehereditárních rizik u příbuzných prvního stupně a identifikace jedinců s nejvyšším rizikem kolorektálního karcinomu, dále porovnání dietních návyků pacientů s kolorektálními neopláziemi a jejich příbuzných prvního stupně, spolu s kontrolní skupinou jedinců bez rodinné anamnézy a bez nálezu neoplastické léze, a nakonec zhodnocení informovanosti pacientů i příbuzných prvního stupně a spokojenosti s kolonoskopickým vyšetřením. Metody Od července 2008 do srpna 2011 probíhal na našem oddělení projekt Jako jedna rodina, kdy jsme sbírali epidemiologická data týkající se kolorektálního karcinomu, informovanosti a spokojenosti s kolonoskopickým vyšetřením od pacientů s kolorektálními neopláziemi, jejich příbuzných prvního stupně a kontrolní skupiny.  |% cze 
520 2 9 |a Background and aims The first-degree relatives of patients with colorectal neoplasias have higher risk of colorectal cancer than general population. Colorectal cancer has hereditary as well as non-hereditary risks. The aim of our study was to identify first-degree relatives at the highest risk of colorectal neoplasia considering both their hereditary and non-hereditary risks, to compare the dietary habits between colorectal neoplasia patients, their first-degree relatives, and unrelated controls and finaly to evaluate the awareness of patients and their first-degree relatives of risk factors of colorectal cancer and their satisfaction with colonoscopy. Methods The Family project was a unique direct medical counselling project targeting first-degree relatives that took place in our department between July 2008 and April 2011. Within the Project epidemiologic data relevant to colorectal cancer, data about awareness of risk factors and satisfaction with colonoscopy were collected from patients.  |9 eng 
650 0 7 |a kolonoskopie  |2 czmesh 
650 0 7 |a kolorektální nádory  |2 czmesh 
650 0 7 |a příbuzní prvního stupně  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a rizikové faktory  |2 czmesh 
650 0 7 |a stravovací zvyklosti  |2 czmesh 
650 0 2 |a Colonoscopy 
650 0 2 |a Colorectal Neoplasms 
650 0 2 |a Feeding Behavior 
650 0 2 |a first degree relatives 
650 0 2 |a Risk Factors 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Vnitřní nemoci (čtyřleté)  |b Vnitřní nemoci  |c LF D-VN4 VNIN (VNIN)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Dítě, Petr,  |d 1941-  |7 jn20000400604  |% UČO 2043  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Interní gastroenterologická klinika  |7 nlk20050165832  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/51963/lf_d/ 
CAT |c 20150925  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20151006  |l MUB01  |h 1106 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0557 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20160218  |l MUB01  |h 1215 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20160302  |l MUB01  |h 1038 
CAT |c 20160303  |l MUB01  |h 1240 
CAT |c 20160308  |l MUB01  |h 1511 
CAT |c 20160309  |l MUB01  |h 1114 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20170412  |l MUB01  |h 0933 
CAT |a REPISOVA  |b 02  |c 20170424  |l MUB01  |h 1128 
CAT |a PUTNOVAX  |b 02  |c 20200612  |l MUB01  |h 0822 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 2013 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200913  |l MUB01  |h 1238 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210211  |l MUB01  |h 0012 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1016 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2003 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1240 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-11165  |6 3147067671  |5 3147067671  |8 20160302  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160302  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-11165  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD