Postavení neúměrného zkrácení v systému občanského práva - Janoušek, Michal, 1986- (2015)
Rigorózní práce se zabývá postavením neúměrného zkrácení v obecné závazkové části občanského zákoníku. Sám institut je konstruován jako složená skutková podstata a jeho aplikační předpoklady jsou vybudovány na objektivním znaku v podobě hrubého nepoměru v kombinaci se subjektivními znaky, kterými jsou neznalost objektivní hodnoty předmětu plnění smluvní strany, která se musí mýlit o objektivní hodnotě předmětu plnění buď svého, nebo smluvního partnera. Druhým subjektivním aplikačním předpokladem je potom vědomost, resp. povinnost znalosti skutečnosti, mající za následek vznik kvalifikovaného nepoměru mezi vzájemnými plněními.