Comparative genomics of the major histocompatibility complex in the family Equidae - Klumplerová, Marie (2015)
Geny hlavního histokompatibilitního komplexu (MHC) jsou nezbytné pro správnou funkci získané imunity u čelistnatých obratlovců. Proměnlivost v genech MHC má vliv na řadu důležitých biologických znaků, které zahrnují imunitní rozpoznání vlastního od cizího, vnímavost k infekčním a dalším typům onemocnění, výběr partnera i průběh těhotenství. MHC je považováno za typický příklad adaptivní genetické variability utvářené pod vlivem patogenů. Z těchto důvodů se stal hlavní histokompatibilitní komplex jedním z nevíce preferovaných markerů používaným pro studium genetické proměnlivosti v mnoha vědních disciplínách od humánní medicíny, přes evoluční studie až po ochranářskou genetiku. Koňovití jsou rychle se vyvíjející čeleď, do které patří domestikované i volně žijící druhy obývající různá prostředí lišící se jak klimatickými podmínkami, tak výskytem patogenů. V předkládané disertační práci jsem se zabývala genetickou diverzitou, molekulární evolucí a selekcí u jednotlivých lokusů dvou genů t