Porovnání zrakové ostrosti, refrakce a aberací vyšších řádů u myopických očí po Femto-LASIK při použití standardní a wavefront-guided ablace - Anderle, Radek (2015)
Disertační práce se zabývá hodnocením pooperačních výsledků laserových refrakčních zákroků myopických očí metodou Femto-LASIK při použití standardní a wavefront-guided ablace. Byla analyzována zraková ostrost, subjektivní refrakce a aberace vyšších řádů (HOAs). Srovnávány byly předoperační hodnoty a výsledky zákroku v 1, 3 a 12 měsících po operaci. Zákrok byl proveden za asistence femtosekundového laseru LDV Z6 (Ziemer) a excimerového laseru MEL 80 (Meditec, Carl Zeiss). Výsledky studie prokázaly výborné pooperační výsledky při použití obou ablačních profilů. Sférický ekvivalent manifestní refrakce se v jednom měsíci po operaci pohyboval pro nízkou a střední myopii v hodnotách do ±0,25D, v případě vysoké myopie do ±0,5D. Index bezpečnosti i efektivity byl roven 1.0. Myopický Femto-LASIK mírně zvyšuje střední kvadratickou hodnotu aberací vyšších řádů (RMS HOAs), zejména indukcí sférické aberace. Nepotvrdil se přínos wavefront-guided ablace v nižší indukci významných aberací vyšších řádů