Oxidace a redukce proteinů na elektricky nabitých površích - Vargová, Veronika (2015)
Rychlý pokrok v biomedicíně a genomice vyžaduje nové metody analýzy proteinů. V dnešní době se používá velké množství analytických metod pro charakterizaci proteinů a také v biomedicíně pro diagnostické účely. Elektrochemie představuje další zajímavou metodu v proteinové analýze. V posledních desetiletích byla elektrochemie bílkovin soustředěna především na konjugované bílkoviny obsahující redoxně aktivní zbytky (např. metaloproteiny) poskytující reversibilní voltametrické signály. Tato zajímavá bioelektrochemie pracovala však s relativně malým počtem bílkovin, zatímco tisíce bílkovin studovaných v rámci proteomiky a významných v biomedicíně bylo mimo její dosah. V naši laboratoři byla navržena nová metoda založená na schopnosti bílkovin katalyzovat vylučování vodíku na rtuťových elektrodách v kombinaci s chronopotenciometrií s konstantním proudem. Cílem větší části této disertace bylo přispět k objasnění úlohy různých typů zbytků aminokyselin v studované elektrokatalýze. V předkládané