Studium elektrochemických vlastností syntetických oligonukleotidů a DNA modifikovaných redoxaktivními skupinami - Vidláková, Pavlína, 1983- (2015)
V této disertační práci se věnujeme elektrochemické analýze nukleotidových sekvencí s využitím elektrochemických značek a vlastnostem těchto značek. Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí poznatků týkajících se elektrochemického chování nukleových kyselin a oligonukleotidů s využitím různých typů elektrod a elektrochemických metod. Dále jsou zde popsány metody značení nukleových kyselin elektroaktivními značkami a také příprava a použití DNA-biosenzorů. Experimentální část je přiložena ve formě pěti publikací otištěných v impaktovaných časopisech, viz přílohy 1-5. V kapitole Výsledky a diskuze jsou shrnuty a stručně komentovány výsledky obsažené v těchto článcích. Tyto články jsou zaměřené především na přípravu nových elektrochemickým značek (antrachinonu, nitrofenylu, benzofurazanu a butylakrylátu) využitelných pro značení DNA a přípravu biosenzorů a detailní studium elektrochemického chování těchto látek a to jak samostatně, tak v různých kombinacích. Tyto značky byly pomocí me