Instituce a divák: Faktory ovlivňující divácký prožitek umění v kontextu současných institucí - Kottová, Karina, 1984- (2015)
Jádrem disertační práce je pokusit se popsat nedávné posuny ve zkoumání diváckého prožitku současného umění na poli uměleckých institucí, jako jsou galerie, muzea umění nebo centra současného umění. Teoretická část práce tuto problematiku analyzuje v širším rámci procesu tzv. demokratizaci umění, nedávných institucionálních dějin a aktuálních přístupů k novému institucionalismu či edukativnímu obratu, kterými řada dnešních institucí prochází. Pro účel pochopení povahy prožitku jejich návštěvníků a klíčových faktorů, které jej ovlivňují, byly uskutečněny dvě kvalitativní výzkumné studie v českém a americkém prostředí, přičemž první z nich zážitky diváků posuzovala ve výstavním kontextu, zatímco druhá se zabývala specifickou událostí otevřených ateliérů umělců. Zamyšlení nad současnou teorií i praxí spolu s výstupy z výzkumů by mohlo být příspěvkem k hlubšímu poznání dynamiky kvalitativně nové situace, která mezi současným uměním a jeho diváky, potažmo širší společností vzniká