Umělecké aukce v Praze v období první republiky - Mečkovský, Robert; Slavíček, Lubomír, 1949-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2014)
Předložená práce je věnována fenoménu aukcí výtvarného umění a starožitností v Praze v letech první československé republiky. Pozornost je též zaměřena na historický a sociální kontext, v němž se dražby odehrávaly. Ostatním formám obchodu s uměleckými díly je věnována kapitola o primárním trhu, kde jsou zmíněny obchodní činnosti uměleckých spolků a působení jednotlivých soukromých galerií. Historie pravidelných moderních aukcí je sledována od jejich počátků v roce 1912 spojených s činností tajemníka Krasoumné jednoty Rudolfa Weinerta. V poválečných letech se tento způsob podnikání dále rozvíjel a postupně vznikaly další podniky, jako byla Aukční síň Státního zástavního úřadu, Aukční síň Zdeňka Jeřábka, firmy Stanislava Budila a Marie Goldbergové-Schlosserové, nebo luxusní aukční domy Jindřicha Slatnera, Moritze Müllera či salon konsorcia starožitníků Maison antique. V časech světové hospodářské krize některé dosavadní podniky zanikly, aby uvolnily místo obchodníkům Václavu Hořejšovi a
This thesis tackles the phenomenon of art and antiques auctions in Prague during the so-called first Czechoslovakian republic. Furthermore, it focuses on the historical and social context of these auctions. Other forms of art trade are dealt with in a chapter on the primary market, together with the activities of art associations and the workings of individual private galleries. The thesis follows the history of modern auctions since their beginnings in 1912, which were connected with the activities of Rudolf Weinert, the secretary of Krasoumná jednota. In the post-war years, this type of business had flourished further and new enterprises, such as Auction House Státní zástavní úřad, Zdeňek Jeřábek’s Auction House, the enterprises of Stanislav Budil and Marie Goldbergová-Schlosserová; or the luxurious Jundřich Slatner’s or Moritz Müller’s auction houses; or Maison antique, the salon of the consortium of antiquarians came into being. During the times of the world economic crisis, some o
Vedoucí práce: Lubomír Slavíček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2014
Keywords: aukční katalogy; aukční síně -- Československo; obchod s uměním -- Československo; sběratelství -- Československo; umělecké aukce -- Československo; art auctions -- Czechoslovakia; art trade -- Czechoslovakia; auction catalogs; auction halls -- Czechoslovakia; collecting -- Czechoslovakia; disertace; dissertations