Umělecké aukce v Praze v období první republiky - Mečkovský, Robert (2014)
Předložená práce je věnována fenoménu aukcí výtvarného umění a starožitností v Praze v letech první československé republiky. Pozornost je též zaměřena na historický a sociální kontext, v němž se dražby odehrávaly. Ostatním formám obchodu s uměleckými díly je věnována kapitola o primárním trhu, kde jsou zmíněny obchodní činnosti uměleckých spolků a působení jednotlivých soukromých galerií. Historie pravidelných moderních aukcí je sledována od jejich počátků v roce 1912 spojených s činností tajemníka Krasoumné jednoty Rudolfa Weinerta. V poválečných letech se tento způsob podnikání dále rozvíjel a postupně vznikaly další podniky, jako byla Aukční síň Státního zástavního úřadu, Aukční síň Zdeňka Jeřábka, firmy Stanislava Budila a Marie Goldbergové-Schlosserové, nebo luxusní aukční domy Jindřicha Slatnera, Moritze Müllera či salon konsorcia starožitníků Maison antique. V časech světové hospodářské krize některé dosavadní podniky zanikly, aby uvolnily místo obchodníkům Václavu Hořejšovi a