Potransfuzní reakce ve FN Brno - Vítková, Lenka (2015)
Cílem bakalářské práce je analýza potransfuzních reakcí, které se vyskytly ve FN Brno v letech 2011 - 2013. Teoretická část práce se zabývá systémem hemovigilance v ČR, jejími postupy, cíli a legislativními předpisy s ní spojenými. Dále popisuje proces dárcovství krve, výrobu a skladovaní transfuzních přípravků v zařízeních transfuzní služby. Součástí teoretické části je také dělení a popis jednotlivých potransfuzních reakcí a kapitola o prováděných imunohematologických vyšetřeních. V praktické části jsou zpracována data s ohledem na typ potransfuzní reakce a typ transfuzního přípravku, jeho staří a s ohledem na osobu pacienta a dárce. Závěr pak shrnuje možná doporučení pro snížení výskytu potransfuzních reakcí vzhledem k informacím získaným analýzou dat o potransfuzních reakcích.